29 Ağustos 2013 Perşembe

space scoop/ Uzay Gazetesi tercümem



GELECEK PARLAK
28 Ağustos 2013

 

Güneş çok sakin ve barışçıl bakıyor olabilir ancak ışığı son derece güçlüdür. Güneş Dünyadaki yaşamı ayakta tutmaktadır ve ondan uzun süre uzakta kalmamız bizim için çok zararlı olabilir. Güneşi sağlıklı birşekilde incelemek için gökbilimciler özel teleskoplar yapmıştır. Ancak bir kaç yüz yıldır elimizde sadece bunlar vardı. Yani biz güneşin hayatının sadece küçücük bir parçasını incelemişiz. Zaman makinasız yıldızımızın geçmişte nasıl olduğunu, yada gelecekte nasıl olacağını incelemek zor. Bunu önlemek için gökbilimciler yaşları farklı olan mümkün olduğunca güneşimize benzer olan yıldızlara bakarlar. Biz bu yıldızlara ‘‘ikiz güneşler’’ diyoruz. Bu fotoğraftaki güneşler aralarından seçilmiş bazıları; en genci solda en yaşlısı sağda olmak üzere sıralanmış. Bu nadir ‘‘ikiz güneşler’’i incelemek gökbilimcilere yıldızımızın önceden nasıl olduğunu ve gelecekte nasıl olacağını göstermektedir.

 

Gökbilimciler, Dünya dan çok uzakta olmayan(uzayın büyüklüğüne kıyasen) en yaşlı ikiz güneşi buldular! Bu yıldız neredeyse Güneşimizin yaşının iki katı: 8.2 milyar yaşında ve bu değer evrenin yaşının 2/3’si. Bu yıldızın adı HIP 102152 ve bu resmin sağında etiketli olarak görebilirsiniz. Bu ikiz güneş, bizim güneşimizin yaşlandığında nasıl olacağınıgörmek için, bize büyük bir fırsat verir!

 

Peki, güneş 4 milyar yılda nasıl olacak? Bir başlangıç için çok daha parlak olacaktır. Bu süreç içerisinde güneş okadar sıcak olacak ki Dünyamızdaki okyanuslar buharlaşmış olacak. Buzullar sonsuza dek buharlaşmış olacak ve kareski tarih olacak. Bizim komşu gezegenimiz gibi, Venus, dünya kuraklık geçirecek ve hiç bir yaşam şeklini desteklemeyen bir manzara halinegelecektir. Ama zaten okadar uzun yaşamayı planlamıyorsun, değil mi?

 

İlginç gerçek

Hikayenin asıl olayı ikisininde, güneş ve yeni ikizinin alışık olmadık az miktarda bazıkimyasallar içermesi. Bunlar dünyada bilindik olan kimyasallar. Bu ise, uzaylı güneşin de bir kaç kayalık gezegenin ebeveyni olduğunua dair ipucudur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder